Publicat în Ipostaze

Drumuri 

18 August

Iată-mă iar pe același drum, mergând exact în urma pașilor mei . Am lipsit motivat, deși am fost admonestată de absență, dar când nu mai știi cum să dai sens lucrurilor ce odată ți se păreau firești, sfârșești prin a respinge exact normalitatea lor. Ca atare, m-am retras în carapace, o atitudine specifică mie când sunt în stare de repaus. Corpurile ajung în starea de repaus atunci când viteza lui de deplasare e nulă. Așa e parcă, nu? Probabil nu am avut curaj sa mai avansez…

Exact în acest moment mă uit pe geam întrebătoare spre motorul aeronavei Boeing, ce turuie în stânga mea: oare istoria se poate repeta? Sperietura din iunie încă persistă, în ciuda faptului că între timp am mai zburat de 4 ori spre diferite destinații. Dar când constați că lucrurile sunt repetitive – călătoresc iar singură, tot spre București mă-ndrept, aceeași companie aeriana si atmosferă similara în jur – nu poti să nu te întrebi dacă. Dar dacă? Pragmaticii m-ar contrazice și ar veni cu contra argumente: sunt putine sanse sa ti se intample tot tie, lucrurile au ele un fel al lor de a nu se repeta cu precizie chirurgicala,  avionul e cel mai sigur mijloc de transport etcetera etcetera… Sunt oarecum convinsă de fiecare din ele și, totuși, inima îmi bate cu putere. Gata, s-a aliniat pentru decolare! Roțile se desprind de sol. Suntem suspendați în aer. Zbor!

Picăturile de ploaie deasă s-au desprins de geam scuturate de viteza năucitoare, virajul mă amețește și privind în gol, prin comparatie, încep să ma simt măruntă. Norii la această altitudine sunt transparenți, am timp să observ cum Bruxelles devine o machetă… Nici un zgomot suspect până acum, trag speranță că nici nu va fi unul. Suntem și mai sus, în nori denși acum, iar teama începe să se disipeze. Fie ce-o fi! Mai bine scriu, mă distrage de la gânduri…

Aș vrea să spun ca acest drum e o prelungire a vacantei mele de vara. Aș vrea…dar nu pot să spun asta. Parcurg traseul cu inima grea, dar de data asta am avut timpul necesar să mă obișnuiesc cu ideea. N-a devenit mai ușor de suportat, dar mintea și sufletul au reușit să cuprindă imensitatea faptului. Procesul nu a fost si nici nu va fi digerabil, dar nu se spune că omul e o ființă adaptabilă? Mda, este, dar cu ce vid… Ne adaptăm, dar totodată ne și trunchează realitatea uneori hidoasă. Ne adaptăm, dar rămânem înjumătățiți.

Aici sus soarele sticleste pe aripa avionului. Mă dor ochii dar nu mă pot opri să privesc într-una pe fereastră. Marea de nori de sub noi e ca o invitație. O secundă am trăit experiența ce o am de fiecare dată când sunt pe munte, iarna, la ski, scrutand panta de la buza pârtiei neatinse încă de schiori. O senzație inexplicabilă de libertate. Și de bucurie ascunsă.

Mă uit spre limita îndepărtată, acolo unde marginea norilor albi se îmbină cu cerul. O linie a orizontului ilogică, deasupra pământului. O iluzie. Rămâne impresia vagă că dincolo se află ceva. Oare?!

Întinsă pe șezlong în urmă cu două săptămâni, la mal de Mediterană, ascunsă în umbra leneșă a umbrelei uriase de paie – câteva momente furate pentru a reusi să cuprind cu mintea conceptul de pierdere –  am reusit cumva să ma deconectez. Nu ma plictiseam. Nu am niciodata timp de asta, la malul mării, pe nisipul alb. Sistematic, obisnuiesc să pun in geanta de plajă un intreg arsenal, alături de alte lucruri necesare unei zile perfecte: prețiosul meu kindle, telefonul, ipodul și o revistă de integrame. Just in case… Rar, dar foarte rar citesc, când simt deja că am plămânii îmbibați de briză, când sufletul mi-e plin. Restul obiectelor nu le ating. Doar telefonul, să fac poze uneori. Sunt nesătulă. M-am trezit privind si atunci, cu aviditate, în jur. Să asimilez cât mai mult. Și să ascult.  Vedeam și ascultam. Stâncile izbite de spuma ce sticlea abundent sub razele intense , zumzetul celorlați, vântul ce scutura umbrelele aliniate, deplasarea norilor grăbiți, cuplul ce se încăpățâna să se joace cu paletele în ciuda rafalelor, orizontul… Am tresărit si am mijit ochii cât am putut. Am căutat instinctiv alta directie, tot nu mă dumiream. Am întors ochii spre el nedumerită:

– Ai observat că linia orizontului e curbă?

Zâmbește…

– E normal. Ciudat ar fi fost să fie dreaptă…

Mă intrigă comentariul lui și îl privesc si mai contrariata.

– Stăm pe o sferă, nu? Cum altfel! explica el cu simplitate.

Am meditat putin la ce a spus si rusinata am realizat că are dreptate. M-am scuturat de sentimentul de superficialitate, ca de un lucru ros de timp. Nu eram eu, poate de aceea nu m-am gandit pana atunci…

Aici sus nu am această senzație. La capătul norilor linia e dreaptă. Habar n-am daca legea matematica se aplică și în spațiu. Poate doar mi se pare… Aici sus, lucrurile par a fi lineare. Uneori îmi spun că ar fi bine sa fie asa, ca o binevenita pauză. Ai avea mai mult timp să respiri. Pe când, contrariul te ține mai mereu în tensiune.

Nu știu prea bine de ce am crezut ca escapadele noastre de peste vară vor fi vindecatoare. Nu le neg beneficiile, dar au fost incapabile să șteargă umbra din suflet. Nu pot atenua… Mi-am dat timp mie sa mă repar, să mă reconstitui din cioburile împrăștiate cu ceva timp inainte. Când sunetul prelung al telefonului a adus veștile.

Era 26 mai, dimineață devreme. Am pregătit două capuccino,  grabita sa iesim in gradina. Nu vroiam sa pierd spectacolul oferit. In primele ore ale diminetii, atmosfera ramasese nealterata. Mă împresoară întotdeauna peisajul ce se revelă ochilor acolo in micul meu paradis. E o poezie de verde abundent, iar turla bisericii din apropiere deseneaza spatiul ramas liber pe cerul de cele mai multe ori dramatic. „Ce am făcut să merit asta?!”, m-am întreb adeseori uimită de generozitatea cu care sunt întâmpinata. Tocmai încercam să formulez în minte un sentiment de recunoștință , era gata să articulez, să-i mulțumesc, în parte e meritul lui . Am fost întreruptă brutal de sunetul telefonului. Undeva la 2000 de kilometri departare, un hohot a strapuns timpul si spatiul pentru a ajunge trist si devastator la mine. Și atât a fost. Cuvintele recunoscatoare nu au mai fost rostite niciodată. Acum e prea târziu. Acum ar fi doar o contradicție în termeni. Dacă, pe de o parte, viața mi-a conferit echilibru, pe cealaltă, mi-a cutremurat pământul de sub picioare. Îi trebuie atât de puțin lumii tale să se năruie… Sa pună lucrurile în altă perspectivă. Sa ajungi sa-ti regreti aroganta. Totul a devinit precar.

Picioarele mi le simt de plumb. Mă poartă spre realitate. La nivel subconștient, refuz să o confrunt. Încerc din răsputeri să mă mențin la suprafata, cu scopul clar de a fi in stare sa ofer macar putin confort. Mama, te rog, rezista! Poate cine știe, miracolele nu au încetat să existe… Poate.

Mai e o oră până la aterizare. Avionul e legănat de curenți. Uneori e scuturat mai tare. Nu-mi plac turbulențele. În zare observ un alt avion ce avansează în paralel cu noi. E la distanta foarte mare. Pare o jucarie… Situat pe alt culoar, bineînțeles, și undeva mai jos decât noi. Nu mă pot abține să nu mă întreb care ii e destinatia. Spre ce se-ndreapta acei pasageri? Cine-i așteaptă la aterizare? Se-ntorc acasa? Merg in vacanta? Unde pleaca? Dar eu?

Nu pot să nu anticip soarele intens, căldura toropitoare care mă vor întampina la Bucuresti. La noi a fost mohorât în ultima vreme. Zile de toamnă timpurie. Mi-e dor de soare. Nu mă satur. Picioarele mi-au inghețat acum în pantofii delicati. E vară, îmi spun amăgitor. Vară belgiană, tipică, cu o medie de 20 de grade oferite de stratul gros de nori ce se scutură cu insistenta peste micul teritoriu belgian. Visez la senzația aceea inconfundabilă ce trece prin hainele vaporoase și-mi mangaie pielea inghetata. Cum cobor  din avion și soarele de august, generos, îmi trece prin toti porii. Oamenii din jur incep sa se plânga de căldură. Eu mă dezmorțesc…

A început coborârea, încă un hop și gata. Avionul strabate niște nori viguroși,  nu e lina. Ne zgâlțâie din toți rărunchii. „Nu te panica, totul e sub control, imi spun. Pff, coboară odată, mi s-au terminat emotiile!” Trag cu coada ochilui la aripă. Pare fragilă, batută așa de curenți. Era o vreme când nu dădeam importanță evenimentelor de gen, de cele mai multe ori teceau neobservate.  Caut cu mintea conceptul dinainte. Care ma tinea ancorata.  E inlocuit de un altul ce-mi agita lantul solid al ancorei. E vremea noilor concepte. Odata asimilate, voi sti sa le gestionez mai bine. Sper.

Anunțuri

6 gânduri despre „Drumuri 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s