Publicat în Verba volant...

Șah mat (II)

childhood-best-friend

Capitolul II (Capitolul I)

Jade își amintește acum că a fost pe deplin un copil al străzii. Se străduiește să-și termine editarea unei fotografii stradale în care captase o atmosferă serenă ce se desfășoară undeva la ora amurgului de început de noiembrie: trei copii ce își trec o minge de la unul la altul pe o stradă pustie mărginită de copaci si norii grei încărcați de culori ireale. În șoseaua udă se reflectează ca într-o oglindă întunecată coroanele grele si roșiatice ale copacilor. Lucrează la ea de câteva săptămâni întrerupte, fără a se putea hotărî care să-i fie forma definitivă. Când ia o decizie nu mai revine asupra ei. Formatul digital încetează să mai existe după tipărire. Culorile ruginii și lumina hipnotizantă o îmbie să le păstreze, dar ceva îi spune că dacă renunță la ele și le editează într-un ton alb-negru contrastant, ar reuși să redea autenticitatea jocului, naturalețea pierdută a copilăriei. Inocența. Indecisă, plecă capacul MacBook-ului. „Doamne, dacă până acum ți-am dat liber, ar fi momentul să intervii repede!!”, îngână ea cu un ultim efort de a glumi. Gând rătăcit de care se agață cu disperarea înecatului. Deloc aplecată spre religie, mai degrabă fire dubitativă, se întoarce în ultimă instanță spre o divinitate privită întotdeauna cu scepticism. Cea din urmă resursă. Mintea îi aleargă în toate direcțiile. Dispersarea distorsionată a trăirilor. Revine asupra mirajului clipei din trecut. Zilele lungi de vară le petrecea pe atunci exclusiv afară, cu pauze rare când era obligată să facă o mică siestă, regula casei.

In restul timpului, Jade reușea să o amăgească pe buni care veghea asupra lor în lipsa părinților prinși în preocupări de adulți. O lăsa să adoarmă și evada din pat când aceasta sforăia neperturbată.

Dacă nu își găsea pe stradă vreunul din prietenii de o vârstă, asta nu-i ridica nici o îngrijorare. Deși avea o reputație de copil zburdalnic, reușise totodată să capteze atenția uneia din surorile mai mari de la numărul 7. În pragul adolescenței, Sofia o îndrăgise, fără a pleca urechea la vorba susurată a străzii ce făcea aluzii răutăcioase. Introvertită, mai mult contemplativă decât tăcută, nu se găseau deloc în opoziție. Nu aveau nevoie de vorbe multe, împărtășeau în schimb aceeași experiență: studiau împreună lumea înconjurătoare. Prietenia cu Sofia îi conferea un confort de care nu avea parte prea des: să fie ea însăși, fără măștile aferente. Uneori simțea sufletul Sofiei ca pe o oglindire a sufletului ei. Inexplicabil.

În momentele fierbinți ale amiezii, cele două fete aveau o stradă întreagă doar a lor. Asfaltul ce iradia căldura dădea ochilor impresia de aer tremurător și le invita parcă să se întindă pe spate, cu privirea îndreptată spre cerul senin. Trupurile lor firave ocupau mijlocul străzii liniștite la acea oră, nemodificând tabloul static toropit de lumina intensă a soarelui de vară.

Preocuparea ce le menținea alerte sub fierbințeala zilei, în ciuda moleșelii fizice, era aproape tot timpul aceeași: să studieze norii albi, conturați, de o densitate aparte, ce se deplasau leneși, modelându-și forma în mișcarea lor lentă. Vântul nu adia, briza mării nu prea îndepărtate nu ajungea până la ele, iar respirația le era prea delicată pentru a perturba atmosfera înconjurătoare. Pe atunci Jade nu știa că norii au nume elaborate. Formațiunea densă de Cumulus definea clar albastrul porțiunii de cer spre care privea Jade în acea clipă. Sofia o invita monosilabic și conspirativ să își imagineze diverse forme ce prindeau contur… „Uite acolo forma unui dragon!” Spunea ea convinsă de ce vedea. „Tu îl vezi, Jade?” Dar în rest, tăcerea le împresura. Din când în când își zâmbeau una alteia cu un sens tainic în ochi. Jade, copila pistruiată cu plete arămii și genunchi zgâriați, încă departe de adolescență, Sofia, brună, cu păr scurt tuns băiețește, adolescentă dar încă aproape de copilărie. Lipsa dinamismului nu o deranja pe Jade în aceste după-amieze. Convinsă că nimeni nu ar lua-o în serios, păstra acest secret doar pentru ea. Mantaua ei de vreme bună chiar și 30 de ani mai târziu.

Va urma…Șah mat (III)

Sursa foto: google images

Reclame

13 gânduri despre „Șah mat (II)

    1. Ok, le voi reda. Ma voi intoarce spre numerele trecute ale revistei, ca sa fac o selectie… Doar ca sunt mai lungi decat are rabdare un cititor sa urmareasca un text. De aceea si acum l-am trunchiat in episoade…

      Apreciază

    1. Da stiu, din pacate anumite reviste online sunt dificil de accesat daca conexiunea nu merge brici. Daca mai pun texte pe blog, riscul e ca sunt mari si trebuie trunchiate sa nu plictisesc cu unul interminabil… Sper sa nu se piarda firul povestii.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s