Publicat în Ipostaze, Monik sau d-ale mele...

M-am gândit, doctor mă fac!

21255847-Medical-concept-thinking-nurse-doctor-blackboard-Woman-doctor-thinking-looking-up-at-thought-bubble--Stock-PhotoMi-a zis mie odată pediatrul copiilor că în mine are încredere și mai ales în diagnosticul ce-l pun vreunei răceli, angine sau laringite. Așa că, să trec doar să iau rețeta lăsată la ușă, suma (care nu e de ignorat) ce i-aș fi datorat-o, să o mut dintr-un buzunar în altul. Zis și făcut. Numai că acest îndemn, această încredere oarbă în abilitățile mele medicale mi-au iesit pe cealaltă ureche și nu mi-au dat de gândit pentru mai târziu. Am aplicat atitudinea asta însă și la medicul generalist care după ce mi-a pus diverse diagnostice, nici că mă mai prinde. Doar la telefon, când îi mai cer vreo rețetă.

-Madame T, când ați fost ultima oară la analize, amintiți-mi vă rog?!

-Ăăăăă, acum vreo doi ani, dar promit să îmi fac programare, numai dați-mi, vă rog, rețeta aia, sunt în pagubă de câteva zile. Și dacă tot v-am prins, as vrea și medicamentul X și medicamentul Y, mă precipit eu cu lăcomie.

Știe și el, știu și eu că nu o să o fac, dar nu mai comentăm în plus. E meseriaș tare doctorul meu, dacă nu ar avea umor, nu m-ar vedea nici o dată la 5 ani… Mie doctori din aceia seriosi care doar își văd de treaba lor, nu-mi trebuie! Mai o încurajare, mai o glumă, mai o discuție despre vreme, ca să îți treacă și ție aleanul mai ușor. Din categoria:

-Cu ce vă pot ajuta astăzi, doamna T?

-Domnul doctor, eu cred că înnebunesc!

-Ah, nu, madame T, daca se întâmpla, nu vă dădeați seama!

Și să revin. Soarta a făcut ca fostul proprietar al casei noastre să fi fost medic generalist cu cabinetul medical fix într-o anexă (a casei). Unul de renume în orașul acesta. Se laudă că întreaga populație din sat a fost moșită de el. Pe vremuri, are deja vârsta onorabilă de 75 de ani, specialistii nu erau așa de căutați. Locuim aici de un an. În decursul acestui an, unii nu au aflat că domnul doctor și colegii lui de breaslă nu mai profesează la numarul 33 de pe stradă. Drept urmare, câțiva au sunat și la ușa mea, derutați de liniștea din spatele intrării de la cabinet. O mamă cu un copil de vreo 9 ani ( imediat am sesizat cine ar fi pacientul și i-am pus în gând diagnosticul de „mâine nu vreau să merg la școală, mama, dar mi-e frică să îți spun”), vreo doi care aveau pachete și plicuri pentru domnii doctori și preferata mea, o doamnă octogenară sau în faza incipienta oricum. Nu mă dau în vânt să deschid la oricine, circumspectă privesc înainte pe geamurile ce încadrează ușa. În toată splendoarea ei, doamna cu pricina, toată numai Vuitton, Chopard, Prada și Coco (neaparat) Chanel. Accesoriul final, o palarie elaborată, nu lipsea. Deschid cu încredere: „Nu mă fură sigur, ce naiba să-mi ia!”. Bonjour, bonjour.

-Madame, mă aflu la adresa corectă?

-Depinde, îi răspund. Pe cine căutați? Aveam eu o bănuială deja.

-Pe domnul doctor, desigur.

-Aham, spun eu. Cu regret vă anunt că nu mai profesează nici unul aici (cu timpul îmi îmbunătățisem și modalitatea de a-i întâmpina pe oaspeții nepoftiți). Credeam că în acest punct conversația va muri și ea va găsi de cuviință să plece. Dar nu!

-Păi și eu ce mă fac acum?! (era guralivă doamna). Știți, am sunat la domnul doctor dar a intrat robotul, stăteam în mașină și ascultam mesajul ce l-a lăsat pe robot, dar nu reușesc să înțeleg. Curiozitatea mă face să mă aplec peste umărul ei, să văd ce mașină are madam. În spatele ei se ițea un bmw cabriolet alb, pus cu avariile jumătate pe trotuar, jumătate în stradă. Tipic! nu mă pot abține să gândesc.

-Nu vreți să îl ascultați și dumneavoastră? și în timp ce forma iar numărul, îmi întinde sub nas un ihopne 6 cu mâini ei delicate, bine îngrijite și manichiură roșie, se subînțelege.

Iau telefonul din mână, îl pun ezitând la ureche și ascult. Da, adresa lăsată pentru medicul de gardă nu era deloc clară. Mă întrebam deja ce probleme are madam. Arăta splendid, vorbea cursiv. Hmmm. În timpul ăla, mă lămureste tot ea, oferindu-mi informații suplimentare ce nu le cerusem.

-Știți, nu știu ce să mă fac! Eu am o mâncărime așa…

Hait, dacă se transmite, îmi trece mie prin minte, timp în care insistam să îi întorc în posesie telefonul. Ca un bun profesionist în devenire, nu las să se vadă disperarea și o îmbii cu un:

-Așa…

-Păi, nu știu, nu dorm nopțile, mă mănâncă tot corpul, mă trezesc obosită și am așa…niște nervi!

Arunc o privire cunoscătoare. Nici o afecțiune a pielii netede în ciuda delăsării ce o însoțește de-a lungul timpului… Nu pare nici ca a mâncat ceva ce i-a făcut rău, nici să fie expusă la vreo boală contagioasă de proporții catastrofale… Go for it, Monik! Nu o să plece fără un diagnostic pus!!

-Mda, înțeleg. V-ați gândit să consultați un psiholog?! Sau poate un alergolog…îi transmit eu cu convingerea specifică celor din breasla.

-Extraordinar, exact asta mi-a spus și prietena mea!

Gata, anunț oficial: de mâine îmi deschid practică medicală. Pun diagnostice, ofer sfaturi pertinente și tratez temerile cu o vorbă bună. Nu dau rețete! Aaaa și vă asigur, nu plecați de aici fără a fi convinși că vă simțiți deja mai bine!!

 

 

Reclame

26 de gânduri despre „M-am gândit, doctor mă fac!

 1. esti formidabila !! scris cu substanta si umor, scris din viata si din …piata….!! mi-e dragut de tine si chiar mi-ai rozalit ziua nu ca nu as fii fericita cu bebelusii mei dar asa un nor s-a puuus !!
  deci …doamna cu pricina cu ..prada …trebuie trimisa la …ginecolog …apoi la psiholog (hi,hi ) ..simptomul cu „ma mananca…” este ….des intalnit in specialitatea mea ….!!
  relatia pacient – dr.de familie (de casa) este in romanica constant o relatie de cerere si oferta …
  „da-mi bilet de trimitere , iti scriu ce medicamente vrei….etc”….si da daca se poate doar prin telefon sau pe sub usa ….(noi suntem de vina ca acceptam asta )
  inca o data ,zau ca-mi place ce scrii…. si zau ca te iau la mine in echipa medicala …cand vrei tu !! sa facem „lata” medicina in tara asta unde oricum suntem „diluati” cu totii !!
  ps. mi-a placut tare formula „piele…DELASATA” …o sa „ne radem” cu colegii mai medici de estetica si plastica !!…
  sa ne-auzim de ..bine !!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc mult pentru aprecieri, Nina! Si bine te-am găsit! Bun venit!
   Daca am reușit sa smulg macar un zâmbet, mi-am facut ziua singura!
   E musai un stagiu ceva, vad ca mai am de invatat ;), mai ales in branșa in care profesezi tu.
   Sa stii ca am evidențiat situatia tipica in Belgia, habar nu aveam cum este in tara. Sunt plecată de ceva vreme si nu mai sunt familiara cu sistemul. Doctorii aici sunt selectivi in schimb si daca nu te vad timp de 6 luni nu iti lasa rețeta la usa doar asa. Rețeta ce imi trebuie mie o sa imi trebuiască toata viața, normal ca mi-o prescrie… Doar dozajul trebuie ajustat. Funcționează in schimb sa iti mai treaca si alte medicamente necesare in trusa medicală de acasă, ca sa le poti deconta la asigurări. De aceea sunt foarte ok, daca te cunosc si stiu ca nu abuzezi…
   Mulțam! Eu vin in echipa, daca ma lăsați sa scriu din cand in cand 😉…

   Apreciază

   1. ha ha belgique??? si la viena prietenele male povestesc cum dau lectii doctorului…iar in italia pediatra ii spune unei amice sa ma sune pe mine(obstetrician) sa ma intrebe de vaccin de bebelusi…deci…suntem ..o ..europa unita si uniforma ..!!

    Apreciat de 1 persoană

   2. 🙂 Lasand gluma la o parte, totusi, nu as vrea sa fiu inteleasa gresit. Asistenta medicala in Belgia e excelenta! Aici nu se moare cu zile… Iar competenta e la superlativ.
    Nu stiu cum este in alte state europene, asa ca nu imi dau cu parerea…
    Textul meu se vroia o (fina) autoironie. Prietenii stiu de ce ;-).

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s