Publicat în Călătorii, Ipostaze

Buongiorno Italia!

5 Februarie – dupa amiaza

Data asta ar însemna mai multe pentru mine, ziua de naștere a doua prietene dragi, inca o zi mai aproape de primăvara, sau alta zi ploioasa de iarna mohorâtă undeva in Belgia, depinde din ce unghi privești lucrurile. Acum coincide si cu prima noastra zi de vacanta. De fapt, de pornit la drum spre o noua aventura. Au fost atat de intense pregătirile încât ma simt blocată, nu pot si pace sa ma pun in ‘mood’ vacanta. Sentimentul acut ca am uitat ceva ma macină. Doamne, zi ca n-am uitat nimic! Sper ca n-am uitat nimic. Sunt foarte jumpy in perioada de dinainte de drum, reped pe toata lumea si paralizarea asta a minții ma irita si mai tare. D ma încurajează: e vacanta, ce-ai?!

Ce am, stiu eu, daca hoinărelile noastre obișnuite le anticip cu mare nerăbdare, ei bine, vacanta de ski imi cam amorțește simțurile. Adică pe alea bune, ca restul se amplifica, teama si încordarea ce stiu ca le voi trai pe pârtie ( si care sunt la puterea a 4 a, cum imi fac griji pentru toti), angoasa drumului lung si anevoios. Nu stiu cum alții pot pleca relaxați spre sporturile de iarna, eu nu am acest talent. Incapacitata de aceste emoții, nu am cum țopăi de fericire ca plec. Dar ma bucur, zău ca ma bucur! Ador orice escapada, sigur trec in starea buna, las’ sa se scurga cateva ore de drum, uite stau in dreapta. Nu am apucat sa ma plictisesc, scriu, ce lux! Ah, nu jubilez, alții trebuie sa fie atenți la drum si eu nu sunt egoista.

Cum o fi in Italia, in Dolomiți, ma intreb, pana acum am mers la munte iarna numai in Alpii Francezi si cred ca neliniștească asta contribuie la starea mea. Ma sperie lucrurile noi in situații stresante. Acolo știam la ce sa ma aștept, cum sunt oamenii, bine, turiști sunt peste tot si ai parte de tot felul, ce specialități culinare au, cum sunt pârtiile, ma rog, totul. Cand sunt nesigura, prefer sa pașesc pe teren cunoscut, ca sa zic asa. De data asta totul e nou. Mergem cu prieteni, multi, la cei din anii trecuți s-au adăugat si mai multi. Cum o fi? Dinte toti, eu sunt cea mai angoasata. Si mi-am uitat acasă ceaiurile de plante calmante. Mda, asta am uitat. Ce sa fac, ma descurc si asa. Autosugestia. La asta sunt buna! Trebuie sa imi iasă!

Stiu sigur ca nu ma voi liniști deplin decat atunci cand ma voi vedea iar acasă, întregi toti si sprinteni. Peste o saptamana. Nu ma crede nimeni ca ma visez deja acasă, toata lumea stie ce dor de ducă am de obicei.

Si tot numai eu stiu cand voi uita de griji, acolo sus, in plin soare sticlos, înconjurata de albul nealterat, cu vântul asprindu-mi obrajii reci dar roșii de la frig. Ciudat, acolo ma simt complet fericita si liberă. Eu am controlul, da, pe care ma tem ca-l pierd adeseori, dar cand il am, ce eliberare! Ce trăire incomparabila!

Azi străbatem doar aproximativ 700 de km. Ne oprim peste noapte la un hotel micuț de lânga granița cu Austria, in Fussen. Am fost sfătuiți de alți prieteni pățiți sa purcedem la drum dimineata devreme a doua zi. Dar cafeaua? ma reped eu. „Nu!” Nici micul dejun? „Nu!” Nici….? „Nu!” Sever e D astăzi! Il privesc lung, cum numai eu stiu sa o fac. Sper sa ii captez atenția doar cat sa ma observe cu coada ochiului, nu sa isi ia privirea concentrata de la drum. Nu articulez nimic, dar cred ca sunt sugestiva: „Vorbim diseară, cand ajungem la hotel, sa vedem la receptie daca pot pregăti un mic dejun foarte matinal”, nu întârzie replica lui. „Dar sa nu ma întârzii cu așteptări nerezonabile!” Nuuu, am șoptit eu. In sinea mea sper ca or fi si nemții ăștia generoși si oferă micul dejun foarte devreme… Mai este si inclus in preț! Eu la drum, făra cafea, nu sunt cea mai plăcuta companie. Si sunt pățită, am mai plecat intr-un an de la etapa de peste noapte cu gandul ca ne oprim pe drum sa luam cate ceva, plus cafea. Dar de unde! A fost asa mult trafic si atat de dens, încât nu am avut nici o ocazie sa oprim. Se făcuse de prânz si eu ma agitam in scaun. Nu vedeam cu ochii decat o cana de cafea aburinda, cu cantitatea perfecta de lapte si spuma medie, cat sa nu ma gâdile la buze.

6 Februarie – spre prânz

Vorba aia, de ce ți-e frica nu scapi! Nu am avut parte de nimic, nici mic dejun frugal macar, nici cafea… Mai ales cafea. Consecințele le stie toata lumea: am fost dezagreabilă, necomunicativa, adormita timp de vre 3 ore 30. M-au lasat in pace tot drumul. A fost un mic heirup cat ne-am cazat si musai a trebuit sa căutam o cafenea sa ma remontez si eu. Se apropia de ora 11 si intrasem in sevraj deja. Toate s-au disipat ca prin magie. Si durerea de cap si nervii si tensiunile acumulate. Mi-a crescut si glicemia, cat era necesar, de la cea mai buna prăjitura cu ciocolata de pana acum. Asa e cand ești flămând. Apreciezi, nu?! Si cu lăcomie am sorbit pe rând din 2 cafele. Era evident ca nu aveam cum sa ma mulțumesc doar cu una.

Dupa amiaza devreme

Un început bun. Stațiunea Selva di Val Gardena e vesela azi, stropita de cel mai intens soare, pantele albe par foarte atrăgătoare in lumina. Munții grandioși nu au nevoie de alta descriere. Sunt aici omniprezenti, bătrâni, stâncosi pe alocuri, înzăpeziți prin alte părți. De mâine se anunța ninsoare, asa ca ma bucur de ziua aceasta senina. Pe care o exploatam din plin. Tot mâine intram si in regim de ski, încerc sa nu ma gandesc ca sa nu las loc emoțiilor. Vad eu mâine, e o alta zi!

Reclame

19 gânduri despre „Buongiorno Italia!

  1. Mulțumesc Oana!
   Daca nu ma aleargă pe skiuri experții din dotare, pana sa imi tremure toate încheieturile, promit sa fac si poze 🙂
   Printre altele, voi încerca sa ma si distrez ;). Sper.

   Apreciază

 1. Vacanta cu toate rudele si o grămadă de prieteni, trezită de la 4 dimineața, fara cafea pana la 14….acum toata lumea ma roagă insistent sa nu uit ibricul, termosul, cafeaua si fierbatorul electric pentru urgente! 🙂 Vacanta plăcută !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s