Publicat în Călătorii, Ipostaze

Sardinia, insula viselor in culori sublime.

Continuarea postului „Iz de vacanță cu arome sarde” .

Costa SmeraldaDrumul spre San Teodoro, oras de coasta din regiunea Nuoro, locație aleasă cu grijă la momentul rezervarii, a fost revelator privirilor si deloc obositor. Autostrada ne-a luat prin interiorul insulei, prin munți.
Mica noastră oază temporară ne aștepta umbrită la momentul sosirii, ferită de caldura grea. Situată chiar pe malul mării, mărginind un golf viu colorat, grădina bine întreținută, ienuperi si oleandri veseli, smochini, peri, busuioc, oregano, ne îmbiau sa le culegem roadele, iar terasa răcoroasă se odihnea cu vederea ca de carte poștală către muntele ce se oglindea in apa mării. Vila nu prea mare, rustică, primitoare si totuși încăpătoare pentru noi 4, ne-a fermecat pe loc. Așa tare, ca un an mai târziu am revenit iar. Proprietarul disponibil si amabil ne-a prezentat regiunea, ne-a recomandat cele mai frumoase plaje, in același timp invitându-ne cu generozitate sa ne servim din pomii încărcați cu fructe.ALIM0024
San Teodoro e un sat simpatic, nu foarte turistic, pescăresc la origine, bine plasat pentru excursiile noastre zilnice. Am vizitat aproape toată coasta de est a Sardiniei in cele 2 saptamâni petrecute acolo, mai putin sud-estul, ce l-am păstrat pentru altă dată.
Plajele din Sardinia si-au dus renumele cam peste tot. Nu încap in cuvinte descrierile ce se pot face despre ele… Peisaje paradisiace, ca rupte din vis, nisip alb si fin (sau roz in arhipelagul La Maddalena), golfuri abrupte coborând dramatic in mare, plaje largi si sălbatice, dune de nisip, lagune, nimic nu a lipsit din peisaj. La CintaPrima plaja in care mi-am afundat pașii a fost cea din San Teodoro, La Cinta, fâșie de nisip lungă si albă, mărginită de dune si pe alocuri străbătută de podețuri din lemn. Cel mai mult imi plăcea sa revin seara dupa 7 pe ea, când nu mai era populată si ma puteam bucura in totalitate de frumusețea ei.DSCN1557 La Cinta DSCN1278

Nu am stat locului, cum nu aveam astâmpăr, printre primele excursii fiind cea spre Costa Smeralda, zveltă, cu aer de divă, vegetații luxuriante si decoruri similare. Inaccesibilă totuși, recunosc. Porto Cervo ALIM0557 DSCN1464 ALIM0558Iar Porto Cervo, un San Tropez la puterea a 10 a. Golfo Aranci, Porto Rotondo, Pittulongu orase de coastă ce nu se uită ușor.
DSCN1350

A picta in cuvinte ce am vazut cu ochii in aceasta vacanță nu e cel mai ușor lucru, cum spuneam. Pâna si vântul prindea forme cât sa fie vizibil imaginației.

Capo d'Orso

La Capo d’Orso, formațiunea stâncoasă ce aduce a urs uriaș care străjuiește deasupra mării, l-am simțit in toată puterea lui, fără a fi violent totodată. DSCN1346 DSCN1340 DSCN1331

Cala BrandinchiPe plajele Lu Impostu sau Cala Brandinchi, de un exotism aparte, era aproape inexistent si lua culoarea Mediteranei delu impostu Lu Impostu un albastru calm, clar, transparent, a cărei apă de abia ne mângâia genunchii cam 100 de metri mai departe in larg.

Cala ghijgolu

Pe Cala Ghjlgolu -della Tartaruga luase forma unei țestoase, mândră si gigantică, ce se odihnea la mal, piatră roșcată si neclintită.

La Punta Est, de-a lungul peninsulei Capo Coda Cavallo ne adia briza, vegetația ce adăpostea șezlongurile ii făcea loc sa se strecoare printre noi.
Pe plaja Isuledda făcuse loc unei lagune, stând neclintit deasupra azuriului ei închis.
DSCN1454Dar sa nu uit si altele la fel de încântătoare ca Baia Salinedda, Le Farfalle, mic golf adăpostit de vânt, Punta Molara, Cala Sisine, Su Tiriarzu din regiunea Siniscola, lânga Posada, cu o mare vie ce își schimbă culoarea de la jocul de lumină creat de razele soarelui si multe altele…

DSCN1462Cu adevărat sălbatică si impresionantă a fost fâșia de nisip înconjurată de ienuperi ce se întinde pe kilometri buni la sud de Siniscola, Berchida. berchidda berchidda
DSCN1406Pustiu cu miros mediteranean, de un farmec rar, Bidderosa, Bidderosaînconjurată de pădure, teritoriu protejat cum este Rezervație naturală, aici ai acces doar daca iti cumperi bilet de intrare si oricum e permis un anumit număr de mașini. Intervenția umană e limitată doar la atât. In rest, natura fascinantă si intervenția divină :).

Si când credeam ca nu mai putea fi nimic ce m-ar fi putut surprinde, am deschis ochii largi si mirați de splendoarea ce ne-a ieșit in cale. Totul a fost ca o gură de aer proaspăt in ciuda căldurii de Iulie. Cala GononeEram pe catamaranul ce ne ducea dincolo de Orosei, de-a lungul celui mai mare golf din Sardinia ce se extinde pana spre Baunei. Splendida Cala Gonone, unde amarase scurt sa mai ia ceva călători, se odihnea aurie sub soarele dimineții, cu nisipul ei fin ce acomoda doar o umbrelă si un om la acea oră.
Cala-MarioluCând am coborât pe Cala Mariolu retrasă, ascunsă si accesibilă doar de pe mare, am crezut minute îndelungi că mă găsesc într-o broșură impecabil alcătuită pentru turiști. Dar nu, era doar o imagine perfectă a unei realități de necrezut. Prima plajă din Sardinia care nu era de nisip, ci compusă din pietricelele din cele mai fine de un roz pal ce îți lăsau impresia catifelată a unei atingeri din cele mai delicate. Golf mic, dramatic, înconjurat de stânci, scăldat de un azur ca din alt univers de culori. Odată ajuns acolo, nu mai vrei sa pleci.
Dar am plecat in cele din urmă spre grotele unde sălășuiau cândva focile-călugăr originare din Caraibe. bue marinoGrotte del Bue Marino, cele mai frumoase din toată Italia își poartă cu ușurință renumele: lacuri subterane sticloase, galerii lungi de kilometri, fosile, stalagtitele si stalagmite, graffiti din Neolotic. E de la sine înțeles cât de frig e in grotă, dar cred ca oricine le vizitează pe timp de vară se bucură de răcoarea pătrunzătoare după toropeala de peste zi de afară. Aici marea este de un turcoaz ireal cum rar poți observa in alte locuri din cauza apelor subterane ce se amestecă cu apa mării.
Imagine iconică, Cala Goloritze se desprinde de departe din grup ca un paradis pe pământ. Aparținând patrimoniului UNESCO, nu se poate ajunge nici cu mașina, nici cu barca. Doar cu piciorul si nu e o drumeție facilă deloc. O poți admira in schimb in toată splendoarea ei când traversezi de aproape golful cu barca.
Cala_LunaUltima oprire in acest golf mirific a fost pe Cala Luna. Izolată, bucată de nisip alb fierbinte, limitat in spate de stânci înalte cu formațiuni de grote din loc in loc, iar in mijloc o oază de oleandri roz.

Ce mai pot spune, decât ca am iubit Sardinia si culorile intense ale Mediteranei ce o înconjoară, si oricât aș străbate-o, tot m-aș bucura de peisajele nealterate ce o împresoară.DSCN1596 DSCN1290

Surse foto pentru Bidderosa, Cala Mariolu si Tartaruga: vastul internet 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s